This is a project designed by Clancy Moore Architects. It was for these houses, or more importantly for their owners and the skilled carpenter that built them, that the Strand Lamp was originally designed. It was a gift, a special gift that came out of a close working relationship, the type of relationship that allows for conversation, understanding and respect.

Slievebawnogue was the name given to this project that involved the construction of two dwellings for a brother and sister. The family have lived in this valley for many generations. A reservoir dominates the valley floor which contributed to the area being designated an area of outstanding natural beauty. Aware of this context Clancy Moore’s approach was to site the houses in the scar of the disused phylite quarry which led to the creation of the reservoir.

The quarry offered uncertain ground conditions and so the houses act as an inhabited bridge, spanning between natural and man-made outcrops. The houses’ form derives from the structure necessary to achieve these spans. Entering through a shared staircase internally the building is modelled to present a variety of scales of spaces. More intimate living spaces and bedrooms occur in a lower north east facing wing. Taller living spaces address the south west. The form of the two dwellings closes the quarry to create a shared communal garden room overlooked by a long veranda and the living rooms of each house. You can view photographs of the house taken by Alice Clancy by clicking the arrows above. You can view the lamp by clicking here.